Sunday, October 31, 2010

မႏၲေလး ေျမအုိးၿမီးရွည္

ဒီေန႔ ေျမအုိးၿမီးရွည္ ပုိ႔စ္တင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ မႏၲေလးမွာ ၿမီးရွည္၊ ေျမအုိးၿမီးရွည္ဆုိၿပီး ၂ မ်ဳိးရွိတယ္။ ေျမအုိး ၿမီးရွည္ကေတာ႔ ခုေနာက္ပုိင္းမွ ေပၚလာတယ္ထင္တာပဲ။ အစတုံးကေတာ႔ ဒီလုိ ေျမအုိးၿမီးရွည္ အရည္ မရွိေသးဘူးထင္တယ္။ ေျမအုိးၿမီးရွည္ အရည္နဲ႔ လုပ္စားနည္းကေတာ႔ သိပ္မခက္ပါဘူး။ ကိုယ္စားတဲ႔ အသီးအရြက္ မွန္သမွ်ကုိ အကုန္ထည္႔ၿပီး ျပဳတ္စားလုိက္တာပဲ။ ေျမအုိးၿမီးရွည္ အႏွစ္ကေတာ႔ အလြယ္တကူ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ကိုထည္႔လုိက္တာပါ။ မာလာဟင္းအႏွစ္ေတြေတြလဲ တံဆိပ္အမ်ဳိးမ်ဳးိနဲ႔ ရွိပါတယ္။ မိမိႀကိဳက္တဲ႔ တံဆိပ္နဲ႔ခ်က္လုိ႔ ရပါတယ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ မႏၲေလး ေျမအုိးၿမီးရွည္ ကုိ အားမနားတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။

မာလာဟင္းအႏွစ္ ကုိလုပ္စားတဲ႔နည္းမ်ား

မာလာငါးဟင္း (တစ္ျခားတံဆိပ္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ ဓာတ္ပုံကုိ ဒီမွာ တင္ဖူးပါတယ္။ ဒီတံဆိပ္ထုပ္ မဟုတ္လဲ တျခားမာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္နဲ႔လဲ ခ်က္စားလုိ႔ ရပါတယ္ေနာ္။)

မာလာဟင္း အသီးအရြက္အစုံသုပ္




ေျမအုိးၿမီးရွည္


ေျမအုိးၿမီးရွည္ ပူပူေလး


ပုဇြန္ေလး ျပဳတ္ထားတယ္


ငုံးဥ ေစ်းႀကီးလုိ႔ ၾကက္ဥပဲ ျပဳတ္လုိက္တယ္


ၾကာစြယ္ရယ္၊ ပဲျပားရယ္၊ ဂဏန္းေခ်ာင္းရယ္၊ မွဳိေျခာက္ပန္းေျခာက္လုိ႔ေခၚတဲ႔ ပန္းေျခာက္ရယ္၊ ေဘဘီ မုန္႔ညွင္းရယ္


ေရႊပဲသီးရယ္၊ ေဘဘီ ေျပာင္းဖူးရယ္၊ ပန္းပြင္႔ရယ္၊ ဥနီရယ္


အရြက္ျပဳတ္ထဲ ပုိလာတာက ၾကြက္နားရြက္ရယ္၊ ပဲပင္ေပါက္ရယ္ပါ။ ၿမီးရွည္ဖတ္ကုိေတာ႔ ဒီအထုပ္၀ယ္လုိက္ပါတယ္။ ၿမီးရွည္ဖတ္ အစစ္ေတာ႔ မဟုတ္ဘူးေပါ႔။


ေျမအုိးၿမီးရွည္ ဟင္းရည္ထဲ ၾကက္သားေလး ေသးေသးတုံးၿပီးထည္႔တယ္။ ကြမ္းမိတ္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ ၂ ထုပ္ ေဖာက္ၿပီးထည္႔လုိက္တယ္။ ဒါပါပဲ။


အေမ႔အိမ္က ထည္႔ေပးလုိက္တဲ႔ ကြမ္းမိတ္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ပါ။ (မႏၲေလးက ေရႊမူဆယ္ဆုိင္မွာ ၀ယ္လုိ႔ ရပါတယ္။)


ေနာက္ေက်ာမွာ လုပ္နည္းပါ ထည္႔ေရးထားေပးတယ္။ အလြယ္တကူ နည္းေလးဖတ္ၾကည္႔ၿပီး လုပ္စားလုိ႔ ရတာေပါ႔။


ေျမအုိးၿမီးရွည္အတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

ၾကက္သား (သုိ႔) ၀က္သား
ပုဇြန္ (မထည္႔လဲ ရပါတယ္)
ငုံးဥ (ၾကက္ဥပဲ ထည္႔လိုက္တယ္)
အသီးအရြက္ အစုံ (မိမိႀကိဳက္ေသာ အသီးအရြက္ ထည္႔လုိ႔ရပါတယ္ေနာ္။ အေပၚမွာလဲ အရြက္ေတြ ေရးၿပီးၿပီမုိ႔ ေနာက္ထပ္ မေရးေတာ႔ဘူး)

ေျမအုိးၿမီးရည္ အရည္ခ်က္နည္း

ၾကက္သား (သုိ႔) ၀က္သားကုိ အတုံးေသးေသးတုံးၿပီး ဆား ၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ နည္းနည္းထည္႔ၿပီး နယ္ပါ။ ၿပီး ဟင္းရည္အုိးတည္ပါမယ္။ တုံးထားတဲ႔ အသားထည္႔၊ ေရထည္႔ၿပီး ဟင္းရည္အုိးကုိ ဆူေနေအာင္အရင္ဆုံး တည္ပါတယ္။ ဆူလာရင္ ကြမ္းမိတ္ မာလာဟင္း အႏွစ္ထုပ္ ၂ ထုပ္ကုိေဖာက္ၿပီးထည္႔လုိက္ပါတယ္။ ကြမ္းမိတ္ အထုပ္မွာ ဆားထုပ္ရယ္၊ ေနာက္ထပ္ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ ေသးေသး ၂ ထုပ္ကုိေဖာက္ထည္႔လုိက္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ ဆား အခ်ဳိကုိ လုိမွ ထပ္ထည္႔ပါ။ ငံသြားမွာစိုးလုိ႔ပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ ေျမအုိးၿမီးရွည္ စားလုိ႔ ရပါၿပီ။ ေျမအုိးၿမီးရွည္ ျပင္ပါၿပီ။ ေျမအိုးထဲ ၿမီးရွည္ဖတ္ရယ္၊ အသီးအရြက္အျပဳတ္မွန္သမွ်ရယ္၊ ဟင္းရည္ရယ္ ထည္႔ၿပီး စားလုိ႔ ရပါၿပီေနာ္။ ဒီေန႔ အားမနာတမ္း ေျမအုိးၿမီးရွည္ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။


က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။

Monday, October 4, 2010

မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္း


ဒီေန႔ မန္က်ည္းသီးအစိမ္းေထာင္း တင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ မန္က်ည္းသီးကုိ အစိမ္းလဲ ေထာင္းစားလုိ႔ ရသလုိ အမွည္႔ကုိလဲ ေထာင္းစားပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးအမွည္႔က အခ်ိန္မေရြးေထာင္းစားလုိ႔ရပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေလးေတာ႔ ေပၚတဲ႔ရာသီမွ ေထာင္းစားလုိ႔ရတယ္ေလ။ မန္က်ည္းသီးစိမ္းကုိ လုပ္စားလုိ႔ရတဲ႔နည္းေတြကေတာ႔ ေထာင္းစားတယ္။ ပလိန္းခ်က္စားတယ္။ ပလိန္းေၾကာ္စားတယ္။ ရုံးပေတသီးေလးနဲ႔ ပင္စိမ္းေလးနဲ႔လဲ ေရာၿပီးခ်က္စားတယ္။ ပုဇြန္ေသးေသးနဲ႔လဲ ေရာၿပီးခ်က္စားတယ္။ မန္က်ည္းသီး ငါးပိခ်က္ဆုိၿပီးလဲ ခ်က္စားလုိ႔ရပါတယ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ ဆီမပါ ျပားမပါတဲ႔ အစိမ္းေထာင္းေလး လုပ္စားလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အားမနာတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။



ပုိၿပီး သြားရည္က်ေအာင္ အနီးကပ္ရုိက္လုိက္တယ္။


မန္က်ည္းသီးေထာင္းေလး လွသြားေအာင္လုိ႔ ပန္ကန္းလုံးေလးထဲအရင္ထည္႔ ျပန္ၿပီးေတာ႔ ပန္းကန္ျပားေပၚေမွာက္ခ်က္လိုက္တယ္။ ဒါေပမယ္႔ ပန္းကန္တစ္လုံးပုိေဆးရတာပဲ အဖတ္တင္ပါတယ္။ လွလဲ လွပါဘူး။ (မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းကုိ ပဲဟင္းရည္နဲ႔ ငါးေၾကာ္(သုိ႔) ၾကက္ေၾကာ္ေလးနဲ႔တဲြစားရင္ အလြန္အင္မတန္မွ ဟင္းလိုက္ပါတယ္ေနာ္။)


မန္က်ည္းသီးစိမ္းအတြက္လုိအပ္ေသာအရာ

မန္က်ည္းသီးစိမ္း လက္ ၂ ဆုပ္
ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး ႀကီးႀကီး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္
ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ ေထာင္႔ (လုိသေလာက္ထည္႔ပါ)
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း
ငါးပိကင္


မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္နည္း

မန္က်ည္းသီးစိမ္းကုိ အရင္ဆုံးဆားနည္းနည္းထည္႔ၿပီးေထာင္းပါ။ ဆားမထည္႔ဘဲ ေထာင္းရင္ မန္က်ည္းသီးက မည္းသြားလုိ႔ပါ။ မန္က်ည္းသီးအားလုံးေထာင္းၿပီးရင္ ပန္ကန္းတစ္လုံးထည္႔ထားလုိက္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းပါမယ္။ ၿပီးေထာင္းထားတဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္နည္းနည္းထည္႔၊ ၿပီး ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးၿပီးထည္႔၊ ငါးပိကင္ထည္႔၊ အခ်ိဳမွဳန္႔နည္းနည္းထည္႔၊ ေထာင္းထားတဲ႔ မန္က်ည္းသီးထည္႔ၿပီး အရသာျမည္းၾကည္႔ပါ။ မန္က်ည္းသီးေထာင္းထားတုံးက ဆားထည္႔ၿပီး ေထာင္းထားတာမုိ႔ ဆားကုိ ေနာက္ထပ္ မထည္႔ေတာ႔ပါဘူး။ ငန္သြားမွာစုိးလုိ႔ပါ။ ဆားေပါ႔လုိ႔ လုိလဲ ထည္႔ထပ္လုိ႔ရပါတယ္ေနာ္။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ မန္က်ည္းသီးအစိမ္းေထာင္း ရပါၿပီေနာ္။